Ρεπόρτερ πληρώνουν την αποψίλωση των δασών .

 
Ο Ολεγκ Κασίν, πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Κommersant», βρίσκεται σε κώμα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του με σιδηρολοστό κρυμμένο σε ανθοδέσμη...
Κίνητρα φαίνεται πως κρύβονται πίσω από τον ξυλοδαρμό και δεύτερου δημοσιογράφου στη Μόσχα- καθώς και το νέο θύμα επίθεσης, ο δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας «Joukovskie Vesti» Ανατόλι Ανταμτσούκ είχε δημοσιεύσει επικριτικά άρθρα για τα σχέδια των τοπικών δημοτικών αρχών αλλά και γνωστών μεγαλοεργολάβων να αποψιλώσουν τμήμα του περιαστικού δάσους του Ζουκόφσκι, στα περίχωρα της Μόσχας, για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου.

Αντίστοιχα άρθρα είχε δημοσιεύσει στο προσωπικό του ιστολόγιο και ο Ολεγκ Κασίν, ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Κommersant» που παραμένει σε κώμα, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του (με σιδηρολοστό καμουφλαρισμένο με ανθοδέσμη...) την περασμένη Παρασκευή. Σε αντίθεση πάντως με τον πολύ σοβαρά τραυματισμένο Κασίν ο Ανταμτσούκ γλίτωσε από την επίθεση με απλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Την άποψη ότι ο 30χρονος γιος του ξυλοκοπήθηκε από εντολοδόχους οργανωμένων επαγγελματικών συμφερόντων μετέφερε και ο πατέρας του Ολεγκ ΒλαντίμιρΚασίν. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε ο ξυλοδαρμός του Κασίν δημιούργησε ερωτηματικά, αφού η εφημερίδα στην οποία εργάζεται είναι γενικά «φιλική» προς το Κρεμλίνο, ενώ και ο ίδιος κάλυπτε το «ανώδυνο» προεδρικό ρεπορτάζ:

το Σαββατοκύριακο ορισμένοι συνάδελφοί του πιθανολογούσαν πως «πλήρωσε» κάποια ρεπορτάζ του σε σχέση με εξτρεμιστικές οργανώσεις της Ακροδεξιάς, αλλά μετά την επίθεση στον Ανταμτσούκ όλοι θυμήθηκαν τις εκτενείς αναφορές του στα σχέδια καταπάτησης του δάσους αλλά και τον παρεμφερή ξυλοδαρμό του αρχισυντάκτη τοπικής εφημερίδας που τόλμησε πριν από δύο χρόνια να αποκαλύψει τα δασοκτόνα σχέδια. Χθες πάντως πραγματοποιήθηκε νέα διαδήλωση συναδέλφων του Κασίν μπροστά από το αρχηγείο της αστυνομίας στη Μόσχα, με τους δημοσιογράφους να απαιτούν τη σύλληψη των δραστών, ενώ η «Κommersant» δημοσίευσε διακήρυξη που φέρει την υπογραφή εξακοσίων ρώσων δημοσιογράφων και καλεί τον πρόεδρο ΝτμίτριΜεντβέντεφ να προστατεύσει τα μέσα ενημέρωσης: «Αποδεικνύεται ότι ένας δημοσιογράφος στη Ρωσία αποτελεί στόχο εύκολο, θεαματικό και καθόλου επικίνδυνο... Το δικαίωμα ενός δημοσιογράφου να ασκήσει φυσιολογικά τα καθήκοντά του χωρίς να φοβάται για τη ζωή του είναι το δικαίωμα της κοινωνίας να μιλάει και να ακούγεται. Είναι καιρός οι δημοσιογράφοι στη Ρωσία να προστατεύονται» αναφέρεται στο κείμενο.

Πηγη

Σχόλια