Το φονικό σκαθάρι απειλεί το φοινικόδασος .

Χιλιάδες φοίνικες έχουν καταστραφεί στην Κρήτη από το φονικό σκαθάρι
Χιλιάδες φοίνικες έχουν καταστραφεί στην Κρήτη από το φονικό σκαθάρι

Σε απόσταση «αναπνοής», πενήντα μόλις μέτρα, από το φοινικόδασος του Βάι στο Λασίθι εντόπισαν οι δασολόγοι το εισαγόμενο «φονικό» σκαθάρι που έχει καταστρέψει την τελευταία πενταετία χιλιάδες φοίνικες στο νησί.

Το σκαθάρι ανιχνεύθηκε από δασολόγους έξω από την περίφραξη του φοινικοδάσους και αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες και στους τοπικούς φορείς για την άμεση απειλή που δέχεται το φοινικόδασος.
Αποφασίστηκε έτσι να πραγματοποιηθεί αύριο στην Περιφέρεια Κρήτης σύσκεψη φορέων και υπηρεσιών για τη λήψη μέτρων άμεσης επέμβασης. Μάλιστα δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να ξεκινήσει «μαζικός» προληπτικός ψεκασμός.
«Πρέπει να προλάβουμε πριν να είναι αργά. Θα είναι έγκλημα κατά της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού μας να χαθεί το παγκόσμιο μνημείο. Δυστυχώς το σκαθάρι έφτασε μέχρι την περίφραξη. Καιρό τώρα φωνάζουμε ότι ο κίνδυνος βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά και πλησιάζει», δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής και φορείς του Δήμου Ιτάνου Σητείας, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει το φοινικόδασος.
Σύμφωνα με τους δασολόγους, στην ευρύτερη περιοχή, πολύ κοντά στο Βάι, υπάρχει πλήθος «χτυπημένων» φοινίκων από το σκαθάρι. 
ΠΗΓΗ
http://www.ethnos.gr

Σχόλια