Δέκα χρόνια λειτουργίας πάρκου - καταφυγίου για πρώην αιχμάλωτες αρκούδες στη Βουλγαρία .


Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος το Νοέμβριο, από την ίδρυση του καταφυγίου για αρκούδες, στη Μπέλιτσα, στο όρος Ρίλα της Βουλγαρίας και ταυτόχρονα από την εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης αιχμαλωσίας των συγκεκριμένων θηλαστικών στη βουλγαρική επικράτεια.

Η ιδέα για τη δημιουργία του πάρκου, γεννήθηκε στα μέσα του 1990, όταν ένας Γερμανός δημοσιογράφος πρόβαλε σε ντοκιμαντέρ του τα βασανιστήρια, στα οποία υποβάλλονταν οι αρκούδες «χορεύτριες» στη Βουλγαρία κατά τη διαδικασία «εκπαίδευσης» και στη συνέχεια, όπως το τρύπημα της μύτης του ζώου για να περαστεί ο χαλκάς και ο εξαναγκασμός να πατάει σε πυρακτωμένες λαμαρίνες.
Στο γραφείο του φιλοζωικού ιδρύματος «Four Paws», που εδρεύει στην Αυστρία, άρχισε να καταφθάνουν επιστολές από ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο που ήθελαν να βοηθήσουν για να σταματήσει το φαινόμενο.
Αποτέλεσμα ήταν να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ του ιδρύματος και του βουλγαρικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων στη Σόφια για την ίδρυση του πάρκου φιλοξενίας των πρώην αιχμάλωτων αρκούδων, στο όρος Ρίλα στη νότια Βουλγαρία σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Η περιοχή καλύπτεται από φυσικά δάση και άφθονες φυσικές πηγές και λίμνες, ώστε οι αρκούδες να μπορούν να κολυμπούν και σπηλιές για να πέφτουν σε χειμερία νάρκη.
Το πάρκο Μπέλιτσα, λειτούργησε πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2000, όταν τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης μεγάλο πρόγραμμα για τη διάσωση αιχμάλωτων αρκούδων, όχι μόνο από τη Βουλγαρία, αλλά απ΄ όλη την Ευρώπη, ανέφερε ο Γιαβόρ Γκέτσεφ από την οργάνωση Four Paws.
Την ίδια χρονιά με τις προσπάθειες υλοποίησης του προγράμματος, συστρατεύθηκε το Ίδρυμα Μπριζίτ Μπαρντό για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, της γνωστής Γαλλίδας ηθοποιού. Οι δύο οργανώσεις από το τότε χρηματοδοτούν όλες τις δράσεις για τη διατήρηση του πάρκου.
Οι εκπρόσωποι του πάρκου πήραν τις αρκούδες από τους ανθρώπους που τις κρατούσαν αιχμάλωτες, καταβάλλοντας αποζημίωση. Οι πρώτες τρεις αρκούδες ήταν η Καλίνκα, η Μαλίνκα κα ο Στέφτσο από το χωριό Γέτσοβο στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας. Το νέο τους σπίτι ήταν το πάρκο έκτασης 1,1 εκταρίων. Το 2004 το καταφύγιο επεκτάθηκε στα 12 εκτάρια και ανεγέρθηκαν ένα σύγχρονο κέντρο, όπου οι επισκέπτες ενημερώνονται για το φαινόμενο των αρκούδων «χορευτριών» και ένα κτηνιατρικό κέντρο όπου οι κάτοικοι του πάρκου περνούν από τακτικούς ελέγχους και υποβάλλονται σε θεραπείες, όταν υπάρχει ανάγκη.
Οι τελευταίες τρεις αιχμάλωτες αρκούδες μεταφέρθηκαν στο κέντρο το 2007 κλείνοντας το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας της επαίσχυντης εκμετάλλευσης των μεγάλων θηλαστικών στη Βουλγαρία, δήλωσε ο κ. Ντέτσεφ. Η επιτυχία οφείλεται στις κοινές προσπάθειες δύο οργανώσεων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ζώων και του Βουλγαρικού υπουργείου Περιβάλλοντος, σημείωσε.
Τρεις νέοι κάτοικοι του πάρκου έφθασαν από τη Σερβία το 2009 και το νεότερο αρκουδάκι, ο Μόντι φιλοξενείται στο καταφύγιο από το περασμένο καλοκαίρι. Προηγουμένως ζούσε στην πόλη Ρούσε, σε ξενοδοχείο όπου το κρατούσαν ως κατοικίδιο.
Στο καταφύγιο ζουν σήμερα 25 αρκούδες και μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά η επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με την ομάδα του καταφυγίου. Η πιο πειστική απόδειξη είναι ότι σχεδόν όλες έπεσαν σε χειμερία νάρκη τον περασμένο χειμώνα, κάτι που δεν τους επιτρέπονταν, όταν ήταν αιχμάλωτες.
Το πάρκο Μπέλιτσα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες σχεδόν όλο το χρόνο. Τους καλοκαιρινούς μήνες στο καταφύγιο προσφέρονται περιηγήσεις με ξεναγό. Όμως ο αριθμός των επισκεπτών έχει ελαττωθεί λόγω της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου που οδηγεί στο πάρκο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί του να γιορτάζουν φέτος μόνοι τους την 10η επέτειο από τη δημιουργία του.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια