Μέτρα για τον ιό του Δ. Νείλου.

Μέτρα για τον ιό του Δ. Νείλου

Ο «συναγερμός» για τον ιό του Δυτικού Νείλου, που κόστισε τη ζωή σε 34 συνανθρώπους μας στη Βόρεια Ελλάδα, έληξε με το τέλος του καλοκαιριού και την εξαφάνιση των κουνουπιών, τα οποία και μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο. Δεν έπαψε όμως να απασχολεί σοβαρά τους επιστήμονες. Οι τελευταίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για το επόμενο καλοκαίρι και βρίσκονται από τώρα σε εγρήγορση, για να προλάβουν τα χειρότερα και να περιορίσουν τις επιπτώσεις μιας νέας επιδημίας.


«Σε καμία από τις χώρες όπου εμφανίστηκε η επιδημία, δεν τελείωσε με τον πρώτο χρόνο, όσα μέτρα κι αν ελήφθησαν», τόνισε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γ. Παναγιωτόπουλος, ανακοινώνοντας χθες από τη Θεσσαλονίκη την έναρξη μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, όπου επικεντρώθηκε κυρίως η επιδημία το περασμένο καλοκαίρι.
Ο ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΣ καθηγητής ΕΣΔΥ και σύμβουλος του ΚΕΕΛΝΟ Γ. Παναγιωτόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Α. Παππά ανακοίνωσαν την έναρξη μελέτης για τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται μ
Ο ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΣ καθηγητής ΕΣΔΥ και σύμβουλος του ΚΕΕΛΝΟ Γ. Παναγιωτόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Α. Παππά ανακοίνωσαν την έναρξη μελέτης για τον ιό του Δυτικού Νείλου που
μεταδίδεται με τα κουνούπια
Η μελέτη θα γίνει σε 700-800 άτομα, που επιλέχτηκαν τυχαία σε 84 δημοτικά διαμερίσματα των δύο νομών και θα κληθούν να δώσουν συνεντεύξεις και δείγματα αίματος. Στόχος είναι να προσδιοριστεί η έκταση της επιδημίας και οι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, ώστε η πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού το 2011 να είναι στοχευμένη και πιο αποτελεσματική.
Σ’ αυτήν θα συμπράξουν το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα Εργαστήρια Υγιεινής και Α’ Μικροβιολογικό του ΑΠΘ, η ΕΣΔΥ, η εταιρεία «Οικοανάπτυξη» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC.
Οι επιστήμονες απέφυγαν να κάνουν προβλέψεις για την έκταση και τα χαρακτηριστικά της πιθανής νέας επιδημίας τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας πως εξαρτάται από το κλίμα, την υγρασία, τη συμπεριφορά των πτηνών και άλλους παράγοντες. Κυρίως, πάντως, εξαρτάται από το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία, που πρέπει να ξεκινήσει έγκαιρα, τον ερχόμενο Μάρτιο.
«Καθυστερήσεις και ολιγωρίες δεν επιτρέπονται γιατί κοστίζουν ανθρώπινες ζωές», τόνισε η απερχόμενη γγ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Μ. Λιονή. Η ίδια, ωστόσο, διευκρίνισε πως μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει σαφές αν η σχετική αρμοδιότητα θα βρίσκεται στην Περιφέρεια ή στους δήμους, και έκανε γνωστό πως θα θέσει το θέμα στην ημερίδα επιμόρφωσης των νέων αιρετών για τον Καλλικράτη που θα γίνει τον Δεκέμβριο.
Νόσησαν 261
34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια της επιδημίας νόσησαν 261 άνθρωποι, εκ των οποίων υπήρξε προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα) σε 191 άτομα, και έχασαν τη ζωή τους 34.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Α. Παππά, αν ο αριθμός 191 πολλαπλασιαστεί επί 100 -με δεδομένο ότι μόνο το 1% των περιπτώσεων εκδηλώνουν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα- ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό, μαζί με αυτούς που δεν εκδήλωσαν καθόλου συμπτώματα, υπολογίζεται σε περίπου 19.100 άτομα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 
http://www.ethnos.gr

Σχόλια