Πάρτε την τύχη του πλανήτη στα χέρια σας!.

Το Fate of the World, είναι ένα νέο παιχνίδι στρατηγικής, στο οποίο οι παίκτες, αντί να βομβαρδίζουν εχθρικά στρατεύματα, θα προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές συνέπειές της. Το κυκλοφόρησε πρόσφατα για pc και σύντομα θα κυκλοφορήσει για mac –ενώ οικολόγοι ελπίζουν ότι θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση νέων ακροατηρίων.
Οι παίκτες τέτοιων παιχνιδιών έχουν συνηθίσει να σκοτώνουν εξωγήινους, ή να δημιουργούν φανταστικούς χαρακτήρες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιμετωπίσει ένα τόσο πιεστικό ζήτημα όσο η κλιματική αλλαγή. Στο Fate of the World, ο παίκτης βρίσκεται στο τιμόνι ενός περιβαλλοντικού οργανισμού, παρόμοιου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στόχος του είναι να σώσει τον κόσμο μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας, ο κόσμος καταστρέφεται εξαιτίας της υπερθέρμανσης, μέσα σε φωτιές, πλημμύρες και ξηρασία.
Εμπειρογνώμονες στο θέμα των βιντεοπαιχνιδιών θεωρούν πως το καινοτόμο Fate of the World, ίσως ενισχύσει την κυκλοφορία παιχνιδιών που προωθούν την κοινωνική αλλαγή. Παράλληλα, συμμετέχοντες σε εκστρατείες κατά της κλιματικής αλλαγής ελπίζουν πως το παιχνίδι θα αποτελέσει μέσο ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού στο πρόβλημα.
Τα συνηθισμένα βιντεοπαιχνίδια, επικεντρώνονται σε δράση, αθλήματα κ.λπ. Αντίθετα, το συγκεκριμένο παιχνίδι περιλαμβάνει πληροφορίες από πραγματικά κλιματικά μοντέλα, ιστορίες από τον εξερευνητή του Βόρειου και του Νότιου Πόλου Πεν Χάντοου, ενώ σε αυτό συνέβαλλαν επιστήμονες και οικονομολόγοι από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Δημιουργήθηκε από την ομάδα σχεδιασμού παιχνιδιών Red Redemption, η οποία είχε κυκλοφορήσει ένα διαδικτυακό παιχνίδι για το BBC το 2006, με θέμα το κλίμα, το οποίο έχει παιχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο φορές.
Ο Γκόμπιον Ρόουλαντς, διευθυντής της Red Redemption και μέλος του συμβουλίου της οργάνωσης κοινωνικών παιχνιδιών, Games for Change, εμπνεύστηκε τη δημιουργία του παιχνιδιού από τον Δρ. Μάιλς Άλεν, διευθυντή του τμήματος δυναμικής του κλίματος στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλους του επιστημονικού πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Ο Ρόουλαντς, σε κάποιο δείπνο, καυχήθηκε μεθυσμένος στον Άλεν, ότι μπορεί να δημιουργήσει παιχνίδι με οποιοδήποτε θέμα. Ο Άλεν λοιπόν, τον προκάλεσε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι με θέμα την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον Τομ Τσάτφιλντ, ειδικό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (και συγγραφέα του βιβλίου Fun Inc: Why Games Are the 21st Century's Most Serious Business), έχουν υπάρξει δημοφιλή παιχνίδια, όπως το Civilization, που έχουν θίξει θέματα σχετικά με τη μόλυνση ή τη βιωσιμότητα. Ωστόσο, τέτοια παιχνίδια είχαν συνήθως χαμηλότερο προϋπολογισμό και ποιότητα. Το Fate of the World είναι εξαιρετικό σαν παιχνίδι και ταυτόχρονα θίγει περιβαλλοντικά θέματα, επομένως μπορεί να οδηγήσει στην άνθιση του τομέα αυτού.
Ήδη, παιχνίδια με θέματα όπως η υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν βελτιωθεί σε ποιότητα και δημοτικότητα. Παραδείγματος χάριν, το Darfur is Dying, ένα διαδικτυακό παιχνίδι που βασίζεται στη ζωή των προσφύγων στο Σουδάν, έχει παιχτεί από περισσότερα από 800.000 άτομα. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2008 σε εφήβους μεταξύ 12 και 17 ετών, περίπου οι μισοί παίκτες βιντεοπαιχνιδιών προτιμούν εκείνα που προκαλούν τη σκέψη σχετικά με ηθικά θέματα ή θέματα αρχών.
«Δύο από τα προβλήματα με τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι ο χρόνος και η απόσταση» υποστηρίζει ο Τσάτφιλντ. Το να κάνεις τους ανθρώπους να νοιαστούν για κάτι που συμβαίνει στην άλλη άκρη του πλανήτη, ή στο μακρινό μέλλον, επιτυγχάνεται ευκολότερα μέσα από ένα τέτοιο παιχνίδι, παρά με την ανάγνωση επιστημονικών άρθρων και βιβλίων. Σύμφωνα με τον Ρόουλαντς: «Σε μια εποχή που κατηγορούμαστε ότι γινόμαστε πιο χαζοί, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να αντιστρέψουν αυτή τη μόδα και να μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο έξυπνοι».
Εξάλλου, υπάρχουν πολλές ταινίες, βιβλία και τηλεοπτικές σειρές που ασχολούνται ήδη με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, όπως η σειρά του BBC «Burn Up». Επομένως, ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστούν και ηλεκτρονικά παιχνίδια. «Ελπίζουμε πως, αντιμετωπίζοντας τις πρόκληση να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή στον εικονικό κόσμο, οι παίκτες θα εμπνευστούν ώστε να αναλάβουν δράση και στον πραγματικό», δηλώνει ο Μάικ Τσάιλντς, διευθυντής του τμήματος κλιματικής αλλαγής στην οργάνωση «Φίλοι της Γης».
AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 
http://tvxs.gr

Σχόλια