Ένας ΧΥΤΑ απειλεί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.


Παρά τη νομοθεσία που απαγορεύει ρητά την ύπαρξη ΧΥΤΑ σε προστατευόμενες περιοχές… Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις των ΜΚΟ… Παρά τις εκθέσεις αυτοψίας των αρμόδιων φορέων* που «φωτογραφίζουν» έναν ΧΥΤΑ κορεσμένο που ενδέχεται να καταρρεύσει, γεμίζοντας με τόνους σκουπιδιών το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου… Παρά την επόπτευση και τη προδικαστική διερεύνηση του θέματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…


Ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου συνεχίζει να υπολειτουργεί μέσα στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ)! Γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το ίδιο το πάρκο και τον σκοπό της ύπαρξής του που δεν είναι άλλος από τη διάσωση της χελώνας Caretta caretta.

Πρόσφατη αυτοψία των αρμόδιων φορέων επισημαίνει για μια ακόμα φορά ότι ο ΧΥΤΑ υπολειτουργεί, έχει κορεστεί, τα σκουπίδια μένουν ακάλυπτα και τα στραγγίσματα καταλήγουν στα διπλανά ρέματα και στη συνέχεια στη θαλάσσια περιοχή του ΕΘΠΖ.

Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρεται ότι το τοιχίο αντιστήριξης έχει αρχίσει να υποχωρεί, με κίνδυνο να γλιστρήσουν ανυπολόγιστες ποσότητες σκουπιδιών στις πλαγιές και στη θαλάσσια περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, κάτι που – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται – θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Το «κερασάκι στην τούρτα» έρχεται να προστεθεί από το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου δεν έχει άδεια λειτουργίας ούτε ανανεωμένη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (όπως θεσμικά προβλέπεται) από το 2006…!

WWF Ελλάς/Χ. Μινώτου

Την τελευταία πενταετία οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν αλλά η απόφαση μεταφοράς του ΧΥΤΑ σε άλλο σημείο καθυστερεί χαρακτηριστικά, κυρίως ως προς τη διαδικαστική εκτέλεσή της. Η πίεση για άμεση παρέμβαση και λύση του προβλήματος είναι αναμφισβήτητα επιτακτική…

————————————-

*Τμήμα Περιβάλλοντος ΝΑΖ, Διεύθυνση Ανάπτυξης ΝΑΖ, Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου Δ/νσης Υγείας & Πρόνοιας ΝΑΖ 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 
http://wwfaction.wordpress.com

Σχόλια