Δεκάδες πουλιά θύματα κουμπουροφόρων.


Για άλλη μια χρονιά θύματα λαθροθηρών φτάνουν από όλη την Ελλάδα στον Σταθμό Α’ Βοηθειών του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ». Ο Πετρίτης από τη Βραυρώνα τον Αύγουστο ήταν ο πρώτος-  για τη σεζον - που έφτασε στο ιατρείο με το σώμα του γεμάτο σκάγια.

Μέσα στους μήνες που έχουν περάσει έφτασαν για περίθαλψη με σκάγια στο σώμα τους ο Φιλάδελφος από τη Μύκονο, μια αετογερακίνα από τη Χίο, ένα χρυσογέρακο από τις υπώρειες της Πάρνηθας, ένας βαλτόκιρκος από τα Λεχαινά και σφηκιάρηδες, γερακίνες, βραχοκιρκίνεζα και ξεφτέρια από όλη την επικράτεια καθώς και δυο πορφυροτσικνιάδες, από τη Χίο και την Πύλο.



Η τραυματισμένη αετογερακίνα από τη Χίο
Η τραυματισμένη αετογερακίνα από τη Χίο
Φαίνεται πως τα αρπακτικά εξακολουθούν να είναι στο στόχαστρο, όσα χρόνια κι αν περνούν, όσες συζητήσεις και καταγγελίες κι αν γίνονται από όλες τις πλευρές, όσο μελάνι κι αν ξοδεύεται για την καταδίκη αυτής της πρακτικής.

Μια γερακίνα δίνει εύκολο στόχο, καθισμένη στο στύλο δίπλα στον δρόμο, δεν χρειάζεται καν να βγει ο λαθροθήρας από το αυτοκίνητο.

Ο φιλάδελφος από τη Μύκονο μπορεί να είχε βρει εύκολο φαγητό στο κοτέτσι κάποιου κουμπουροφόρου χωρικού αλλά η αετογερακίνα στη Χίο βρέθηκε μακριά από κατοικημένη περιοχή, σε κυνηγότοπο και πάνω σε πέρασμα ορτυκιών.

Το χρυσογέρακο ψηλά στο Μενίδι ίσως να είχε βάλει στο μάτι τα περιστέρια ενός φανατικού περιστερά και ο μπούφος στο Αίγιο κότες ή περιστέρια κι αυτός, τα ξεφτέρια όμως και τα βραχοκιρκίνεζα, που βρίσκουν οι συμπολίτες μας στους ελαιώνες, σίγουρα δεν τα μπερδεύουν οι θύτες τους με τσίχλες.

Και τί να πει κανείς για τους πορφυροτσικνιάδες, το ωραιότερο ίσως πλάσμα που συναντάμε στους ελληνικούς υγροτόπους; Πόσο τυφλός στην ομορφιά μπορεί να είναι αυτός που σηκώνει το όπλο και τους πυροβολεί;

Ίσως το ίδιο τυφλός μ΄ εκείνον που, μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, σε τοπίο εξαιρετικής ωραιότητας, αφήνει το σωρό με τα σκουπίδια του μετά από ένα πικ - νικ. Όμως, στην περίπτωση του λαθροθήρα, η ζημιά είναι πολύ χειρότερη και δεν αντιστρέφεται….

«Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο. Oι κυνηγετικές οργανώσεις πρέπει, εκτός των προσπαθειών που καταβάλλουν με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, να επενδύσουν στην Παιδεία και την Εκπαίδευση των μελών τους, όχι μόνο για να μη μετατρέπονται τα ίδια σε περιστασιακούς λαθροθήρες αλλά για να καταγγέλλουν, χωρίς ενδοιασμούς, κάθε περιστατικό λαθροθηρίας που πέφτει στην αντίληψή τους. Η ακτινογραφία δείχνει τα μαρτύρια που υφίστανται αυτά τα πτηνά. Το σώμα του είναι γεμάτο σκάγια» εξηγεί η Μαρία Γανωτή εκ μέρους της ΑΝΙΜΑ. 
ΠΗΓΗ
http://www.zougla.gr

Σχόλια