Στην Κομισιόν έφτασαν τα τοξικά του Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης.


Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Χουντής, με αφορμή τη διαρροή τοξικών αποβλήτων από τον Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης και τη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής.


Το φάτνωμα Φ2.1.: Μια θάλασσα από σκουπίδια, εκτεθειμένα, εδώ και 11 μήνες(!!), ενώ θα έπρεπε να σκεπάζονται καθημερινά με χώμα για να μη μολύνουν το περιβάλλον (25.10.2010 / 10:02:00)
Το φάτνωμα Φ2.1.: Μια θάλασσα από σκουπίδια, εκτεθειμένα, εδώ και 11 μήνες(!!), ενώ θα έπρεπε να σκεπάζονται καθημερινά με χώμα για να μη μολύνουν το περιβάλλον (25.10.2010 / 10:02:00)

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με καταγγελίες, πολιτών και οικολογικών οργανώσεων, από τον Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης διέρρευσαν εκατοντάδες κυβικά μέτρα τοξικών αποβλήτων με αποτέλεσμα τη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην διαπιστωμένη αδυναμία της μονάδας καθαρισμού να καλύψει τις ανάγκες, οι οποίες αυξήθηκαν από βροχόπτωση “ύψους μεγαλύτερου του σύνηθες”.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούργιο, και βρισκόμαστε σε μια φάση που και άλλοι Χ.Υ.Τ.Α. λειτουργούν ή σχεδιάζονται να δημιουργηθούν. Για παράδειγμα ο Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού, που είναι πλησίον ρέματος και μόλις 300 μέτρα από την θάλασσα και πρόσφατα λόγω βροχόπτωσης τεράστιοι όγκοι χώματος υπερπήδησαν τα φράγματα και μόλυναν τον Ευβοϊκό Κόλπο, ευτυχώς όχι με τοξικό υλικό, αφού δεν είναι σε λειτουργία ακόμα η χωματερή.

Με δεδομένο ότι τα “προαναγγελθέντα ατυχήματα” πολλαπλασιάζονται στους Χ.Υ.Τ.Α., και ότι η Επιτροπή συγχρηματοδοτεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ δεκάδες νέους Χ.Υ.Τ.Α. σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμη και το φάτνωμα Φ1, στο βάθος, συνεχίζει, μέχρι σήμερα, να είναι ακάλυπτο, ενώ θα έπρεπε να είχε μονωθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου. Μια έκταση 25.000 τετ. μέτρων έχει παράγει άσκοπα χιλιάδες κυβικά μέτρα από επικίνδυνα στραγγίδια, των οποίων ο καθαρισμός κόστισε  χρήματα, επιβάρυνε αφόρητα το περιβάλλον και υπήρξε η κύρια αιτία για την πρόσφατη διαρροή των τοξικών αποβλήτων στα γειτονικά ρέματα και στη θάλασσα (25.10.2010 / 10:01:56).
Ακόμη και το φάτνωμα Φ1, στο βάθος, συνεχίζει, μέχρι σήμερα, να είναι ακάλυπτο, ενώ θα έπρεπε να είχε μονωθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου. Μια έκταση 25.000 τετ. μέτρων έχει παράγει άσκοπα χιλιάδες κυβικά μέτρα από επικίνδυνα στραγγίδια, των οποίων ο καθαρισμός κόστισε χρήματα, επιβάρυνε αφόρητα το περιβάλλον και υπήρξε η κύρια αιτία για την πρόσφατη διαρροή των τοξικών αποβλήτων στα γειτονικά ρέματα και στη θάλασσα (25.10.2010 / 10:01:56).
Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Σε ότι αφορά τον Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης, μπορεί να διερευνήσει εάν πράγματι υπήρξε βλάβη του περιβάλλοντος; Ποιός έχει την ευθύνη για την καλή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και την διαχείριση των Χ.Υ.Τ.Α.;

Η αναζήτηση δικαστικής προστασίας μέσω συλλογικής αγωγής αποζημίωσης, κατά τα πρότυπα των καταναλωτικών οργανώσεων, ενθαρρύνεται από την κοινοτική νομοθεσία;

2. Σε ότι αφορά τον Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού, τι πληροφορίες διαθέτει από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος μιας και το πρόσφατο “ατύχημα” κατέστησε σαφή τον κίνδυνο, μετά την έναρξη λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α., τοξικής μόλυνσης του Ευβοϊκού Κόλπου;

3. Προτίθεται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για όσους Χ.Υ.Τ.Α. λειτουργούν ή είναι υπό κατασκευή πλησίον θάλασσας;».
ΠΗΓΗ
http://www.zougla.gr

Σχόλια