Πόσιμο νερό από πατάτες;


«Γροθιά» στον κόσμο της βιομηχανίας του νερού έρχεται να δώσει ο κολοσός των τροφίμων PepsiCo λανσάροντας μια νέα τεχνολογία εξαγωγής νερού από τις πατάτες!


Οι μηχανικοί, στα εργοστάσια της θυγατρικής, Walkers,  που έχουν αναλάβει το πρόγραμμα πιστεύουν μάλιστα ότι σύντομα δεν θα χρειάζονται νερό από το δίκτυο ύδρευσης για την παραγωγή των τσιπς που πρέπει πρώτα να πλυθούν και να τηγανιστούν.

Σε πρώτη φάση, το νερό θα χρησιμοποιείται στη διαδικασία της παραγωγής μέσα στα εργοστάσια, όμως η PepsiCo ελπίζει ότι σύντομα θα μπορεί χάρη στο ίδιο σύστημα να παρέχει καθαρό, πόσιμο νερό, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις τοπικές κοινότητες. «Οι πατάτες αποτελούνται από νερό σε ποσοστό 75%», λέει ο διευθυντής βιωσιμότητας του ομίλου Μάρτιν Σιλ. «Συνεπώς υπάρχουν πολλοί φυσικοί πόροι σε μια πατάτα, τους οποίους πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε χρησιμοποιώντας τους εκ νέου».

Ο Σιλ εξηγεί ότι κατά το τηγάνισμα της πατάτας, το νερό εκλύεται υπό τη μορφή ατμού από τις καμινάδες των εργοστασίων. Η τεχνολογία που δοκιμάζεται στο εργοστάσιο της Walkers στο Σκέλμερσντεϊλ του Λάνκασιρ δεν επιτρέπει στο νερό να «δραπετεύσει», αλλά το διοχετεύει σε δεξαμενές, όπου περνά από ειδική επεξεργασία και ξαναχρησιμοποιείται κατά το πλύσιμο, το ξεφλούδισμα και το κόψιμο της πατάτας. Η PepsiCo ελπίζει ότι με τη μέθοδο αυτή θα μπορεί να παράγει περίπου 3.000 λίτρα νερού κάθε ώρα, κάτι που αργότερα θα της επιτρέψει να αποσυνδέσει και τα τέσσερα εργοστάσια της Walkers από το δίκτυο.

«Σε κάποια από τις επόμενες φάσεις, ευελπιστούμε να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε το νερό αυτό για οικιακή χρήση, προκειμένου να παρέχουμε πόσιμο νερό στα εργοστάσιά μας», λέει ο Σιλ. «Προς το παρόν δεν έχουμε τεράστιες ποσότητες επιπλέον νερού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες τοποθεσίες, όμως στο μέλλον ενδέχεται να γίνει και αυτό, οπότε θα ήταν εφικτό να τροφοδοτούμε τις τοπικές κοινότητες με τα αποθέματά μας». Το στέλεχος δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο το νερό αυτό να διοχετευθεί σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας.

Ο όμιλος PepsiCo ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στοχεύει σε μείωση της χρήσης νερού και της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%. Πρόσφατα προανήγγειλε ότι τα τσιπς της Walkers θα πωλούνται σε φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες, φτιαγμένες από... φλούδα πατάτας!
ΠΗΓΗ
http://www.protothema.gr

Σχόλια