Οι τσούχτρες θα «τσιμπίσουν» τον καρκίνο.

Φωσφορίζοντα κύτταρα από τσούχτρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση καρκίνου κρυμμένου βαθιά μέσα στο ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν επιστήμονες.
 
Κατά τη διαδικασία χρησιμοποιείται η πράσινη φωσφορίζουσα πρωτεΐνη που κάνει τις τσούχτρες να λάμπουν στο σκοτάδι.


Η ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Εργαστηρίου για τον Καρκίνο στο Βόρειο Γιορκσάιρ στο πανεπιστήμιο του Γιορκ ανακάλυψε ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να ενσωματωθεί στα καρκινικά κύτταρα επιτρέποντας τον εντοπισμό τους με τη χρήση μιας ειδικής κάμερας.

Ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Norman Maitland, θεωρεί ότι η μελέτη θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που διαγιγνώσκονται ορισμένοι τύποι καρκίνου. Όπως λέει ο ίδιος στο BBC, ο καρκίνος που βρίσκεται σε βάθος μέσα στο σώμα είναι δύσκολο να εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο και η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχημένη θεραπεία κάθε μορφής καρκίνου.

“Αναπτύξαμε μια διαδικασία ενσωμάτωσης πρωτεϊνών προερχόμενων από τα φωσφορίζοντα κύτταρα της τσούχτρας στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια όταν φωτίσουμε τον ιστό, μια ειδική κάμερα εντοπίζει αυτές τις πρωτεΐνες καθώς φωτίζονται, καταδεικνύοντας που βρίσκονται οι καρκινικοί όγκοι”.

Η διαδικασία είναι μια προέκταση της δουλειάς του αμερικανού χημικού Δρ Roger Y Tsien που κέρδισε βραβείο Νόμπελ το 2008 για την απομόνωση της  πράσινης φωσφορίζουσας πρωτεΐνης της τσούχτρας.

Ο καθηγητής  Maitland αναφέρει ότι όταν έμαθαν για την εργασία του Δρ  Tsien κατάλαβαν με ποιο τρόπο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στη διάγνωση του καρκίνου. Οι ακτίνες Χ για παράδειγμα, αναφέρει, δυσκολεύονται να διεισδύσουν σε βάθος στον ιστό και στα κόκαλα και συνεπώς είναι δύσκολη η διάγνωση του επικίνδυνου μικροσκοπικού καρκίνου στα οστά. Η διαδικασία που αναπτύξαμε, προσθέτει, πιστεύουμε ότι θα επιτρέψει την πιο έγκαιρη διάγνωση.

Ιοί που εμπεριέχουν τις πρωτεΐνες προγραμματίζονται να προσαρτηθούν σε μικροσκοπικές δέσμες καρκινικών κυττάρων που είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρο το σώμα και είναι πολύ μικρές για να εντοπιστούν με τις κλασικές τεχνικές σάρωσης. Αλλά οι ιοί αναπτύσσονται και κατά τη διαδικασία αυτή παράγουν όλο και περισσότερη από τη φωσφορίζουσα πρωτεΐνη. Με την ενεργοποίηση μιας ειδικά σχεδιασμένης κάμερας οι πρωτεΐνες φωτίζονται και μπορούν να εντοπιστούν τα καρκινικά κύτταρα, εξηγεί ο  Maitland.

Σύμφωνα με την ομάδα η διαδικασία θα είναι έτοιμη για κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αν η έρευνα συνεχιστεί σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ένα από τα προβλήματα, αναφέρει ο επικεφαλής της, ενδέχεται να είναι η διαθεσιμότητα των εξειδικευμένων καμερών. Μια αμερικανική εταιρεία είναι η μοναδική μέχρι στιγμής που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα σύστημα κάμερας που επιτρέπει τον εντοπισμό των πρωτεϊνών της τσούχτρας με την απαιτούμενη ευκρίνεια τόσο βαθιά μέσα στο σώμα. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός κοστίζει περίπου 500.000 λίρες και ο καθηγητής  Maitland συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τα χρήματα για την αγορά του.
ΠΗΓΗ
http://www.enet.gr

Σχόλια