Μειωμένα έως και 23% τα σκουπίδια της Αττικής λόγω κρίσης


Λόγω της κρίσης, τα σκουπίδια της Αττικής εμφανίζουν μείωση της τάξεως του 20-23% το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ). Συγκεκριμένα, από περίπου 2.200.000 τόνους πέρυσι, φέτος πέφτουν στο 1.447.187.
Η ΟΕΑ μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος 3854, «χρεώνει» δίκαια τον κάθε δήμο, που καλείται πλέον να πληρώνει με τον τόνο τα απορρίμματά του. Μέχρι τον Ιούνιο του 2010, πριν από την τροποποίηση του ν. 2939 και την ψήφιση του 3854, οι ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) πλήρωναν για το κόστος της τελικής διάθεσης των σκουπιδιών με βάση το 6% του τακτικού προϋπολογισμού τους, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δημοτών τους και το βάρος των σκουπιδιών. Ωστόσο, ο νόμος 3854 αλλάζει την κοστολόγηση και ορίζει ότι ο «ρυπαίνων πληρώνει», ανάλογα με τα απορρίμματα που παράγει.
«Η τιμή του κόστους διαχείρισης στον ΧΥΤΑ Φυλής υπολογίστηκε το 2009 σε 42 ευρώ ανά τόνο και οι δήμοι της Αττικής καταβάλλουν ετησίως περί τα 90 εκατ. ευρώ στον ΕΣΔΚΝΑ για να κάνει τη διαχείριση των απορριμμάτων, δηλαδή τη λειτουργία του ΕΜΑΚ, εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης, και την ταφή των υπολειμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής. Στη διαχείριση αυτή πρέπει να συνυπολογιστούν οι επενδύσεις, οι απαλλοτριώσεις χώρων για ΧΥΤΑ, το κόστος διαχείρισης του ΧΥΤΑ, η κατασκευή και λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, τα αμφιλεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη στους οχλούμενους δήμους, η προμήθεια και συντήρηση μηχανημάτων, οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΔΚΝΑ κ.ά.», τονίζει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
«Από τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2010 τα απορρίμματα, λόγω της κρίσης, παρουσιάζουν μεγάλη μείωση, της τάξεως του 20-23%, οπότε η χρέωση των 42 ευρώ/τόνο που ήταν έως χθες, θα πρέπει να αυξηθεί στα 51,6 ευρώ/τόνο, για να εισπράξει ο ΕΣΔΚΝΑ τα ίδια έσοδα για το έτος 2010», προστίθεται.
Ο πρόεδρος πρόεδρος της ΟΕΑ Φίλιππος Κυρκίτσος τονίζει στην «Ελευθεροτυπία» ότι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του κόστους της διαχείρισης (από ποσοστό 6% επί των τακτικών εσόδων σε υπολογισμό με τιμή μονάδας 51,6% ευρώ/τόνο) θα αυξομοιώσει τα ποσά που καταβάλλουν οι δήμοι. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα ισχυρό κίνητρο στους δήμους να μειώσουν την ποσότητα των απορριμμάτων τους (με τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την καθιέρωση του κάδου οργανικών), ώστε να μειώσουν το κόστος της διαχείρισής τους για τους πολίτες, επισημαίνει.
Ο κ. Κυρκίτσος εξηγεί ότι το κόστος (που είναι μέχρι τώρα άδικο για δήμους και πολίτες) δεν σταματά εδώ: «Εάν υλοποιούσαμε την πρόταση της ηγεσίας του ΕΣΔΚΝΑ στην Αττική (με δεύτερο ΕΜΑΚ, βιοξήρανση και αναγκαστικά και καύση) το κόστος τελικής διαχείρισης που θα πλήρωναν οι ΟΤΑ το 2010, θα ήταν της τάξης των 181 ευρώ/τόνο. Αντιθέτως, εάν είχε υλοποιηθεί η πρόταση των οικολογικών οργανώσεων, κοινωνικών φορέων κ.ά., που βασίζεται στο τρίπτυχο «Πρόληψη - Ανακύκλωση - Κομποστοποίηση», το κόστος τελικής διαχείρισης που θα πλήρωναν οι ΟΤΑ το 2010 θα ήταν της τάξεως των 67 ευρώ/τόνο και παράλληλα θα είχαμε τη δημιουργία πολύ περισσότερων θέσεων εργασίας, σαφώς περιβαλλοντικότερες επιλογές και με μεγάλη κοινωνική συναίνεση. Η επιλογή της ακριβής επιλογής της απερχόμενης ηγεσίας του ΕΣΔΚΝΑ θα είναι επώδυνη για τους πολίτες της Αττικής και τελικά πολύ ύποπτη για τη σκοπιμότητά της. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα αντί να κρύβονται»
ρεπορτάζ Φιλη Καϊτατζη 
ΠΗΓΗ
http://tvxs.gr

Σχόλια