«Η φύση θα αλλάξει, με ή χωρίς εμάς».

«Προς το παρόν, οι κυβερνήσεις καθοδηγούνται περισσότερο από οικονομικά λόμπι, ανταποκρίνονται δηλαδή σε οικονομικούς περιορισμούς και όχι σε οικολογικούς. Αυτό αλλάζει με πολύ αργούς ρυθμούς. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει κανείς να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι οι λαοί σκέφτονται πραγματικά οικολογικά και ότι μόνο οι απερίσκεπτοι πολιτικοί και οι ασυνείδητοι βιομήχανοι εμποδίζουν την πράσινη ανάπτυξη.
«Εάν πολεμούμε τη φύση αντί να προσπαθούμε να την κατανοήσουμε, τότε μάλλον θ' αντιμετωπίσουμε στο μέλλον σοβαρά προβλήματα», επισημαίνει ο Γερμανός συγγραφέας Φρανκ Σέτσινγκ  
«Εάν πολεμούμε τη φύση αντί να προσπαθούμε να την κατανοήσουμε, τότε μάλλον θ' αντιμετωπίσουμε στο μέλλον σοβαρά προβλήματα», επισημαίνει ο Γερμανός συγγραφέας Φρανκ Σέτσινγκ Συγγραφέας του οικολογικού θρίλερ «Σμήνος» (εκδ. Καστανιώτη) αλλά και του «Ειδήσεις από ένα άγνωστο Σύμπαν» (εκδ. Καστανιώτη), ο Φρανκ Σέτσινγκ, μέσα από τη συνέντευξή του στην «Ε», σχολιάζει την οικολογική κατάσταση του πλανήτη, τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών, καθώς και την πολιτική που ακολουθούν στα σχετικά θέματα οι κυβερνήσεις του κόσμου.

Γιατί σε ιντριγκάρει ο ωκεανός σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να γράφεις μεγάλα και ενδιαφέροντα βιβλία γι' αυτόν;
«Πάντα έβρισκα τη θάλασσα συναρπαστική, ένιωθα στο νερό πάρα πολύ άνετα. Το γιατί, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είναι περίπου σαν να με ρωτάς γιατί ερωτεύτηκα τη γυναίκα μου. Τότε ίσως να απαντούσα: "Επειδή είναι όμορφη και έχει χιούμορ", αλλά πάλι το "γιατί ακριβώς", θα δυσκολευόμουν να το εκφράσω με λέξεις. Ωστόσο, έπειτα από χρόνια επαφής με το υγρό στοιχείο, σήμερα ενδιαφέρομαι για πιο εξειδικευμένα ζητήματα, όπως τα θαλάσσια ρεύματα, η αλληλεπίδρασή τους με την ατμόσφαιρα, το διατροφικό πλέγμα κ.ά.».
Η υπεραλίευση δεν σε απασχολεί;
«Είναι γεγονός ότι σχεδόν όλα τα θαλάσσια πλάσματα, τα οποία ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται εμπορικά, αλιεύονται σήμερα σε απελπιστικά υπερβολικό βαθμό. Χρειαζόμαστε εθνικά πάρκα στις θαλάσσιες περιοχές, στις οποίες τα διάφορα είδη μπορούν να αναπτυχθούν. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ενάντια στην αλιεία ούτε ενάντια στην φαλαινοθηρία, εφόσον συμφωνήσουμε ως προς τη βιώσιμη χρήση και τις ισχύουσες ηθικές αρχές. Είμαι, ωστόσο, πολύ σκληρός απέναντι σε κάθε είδους λεηλασία και βασανισμό των ζώων».
Η θάλασσα όπως δεν θα τη θέλαμε να είναι: «πολύχρωμη» εξαιτίας της διαρροής πετρελαίου και άλλων τοξικών ουσιών. Η φωτογραφία είναι από τον Κόλπο του Μεξικού και τα πρόσφατα «κατορθώματα» της ΒΡ Η θάλασσα όπως δεν θα τη θέλαμε να είναι: «πολύχρωμη» εξαιτίας της διαρροής πετρελαίου και άλλων τοξικών ουσιών. Η φωτογραφία είναι από τον Κόλπο του Μεξικού και τα πρόσφατα «κατορθώματα» της ΒΡ Φρανκ, έχεις διαβάσει τον «Μόμπι Ντικ»;
«Ναι, αν και δεν νομίζω ότι ο Μέλβιλ παρακινήθηκε από κάποια οικολογική ευαισθησία για τη συγγραφή του. Περισσότερο τον ενδιέφερε η εμμονή του Αχαμπ, η μάταιη προσπάθειά του να συγκρουστεί με ένα ζώο, τα κίνητρα του οποίου τού ήταν άγνωστα, η εσφαλμένη ερμηνεία της φύσης και το ότι, ακριβώς επειδή δεν την κατανόησε και προσπάθησε να την καταπολεμήσει, καταστράφηκε από αυτήν».
Η όλη ιστορία με την ΒΡ ήταν ενδεικτική αυτού του σεναρίου αυτοκαταστροφής;
«Οσο οι άνθρωποι επεμβαίνουν σε συστήματα που δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς, βλάπτουν τα δικά τους μέσα διαβίωσης. Δεν είναι μόνο η ΒΡ, είναι και η Transocean, καθώς και άλλες εταιρείες, που έχουν ενεργήσει στις ΗΠΑ με αμέλεια. Σίγουρα, σε λίγο θα εξαρτιόμαστε από γεωτρήσεις σε βαθέα ύδατα, μακροπρόθεσμα όμως οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί. Είναι καιρός να στραφούμε παγκοσμίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια ή η σύντηξη, πριν ν' αντλήσουμε και την τελευταία σταγόνα πετρελαίου από τη Γη».
Θεωρείς ότι η κρίση θα επηρεάσει την τεχνολογία;
«Κατά πάσα πιθανότητα η οικονομική κρίση θα επιβραδύνει ελαφρώς την ανάπτυξη των εναλλακτικών τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας».
Οι πολιτικοί έχουν οικολογική συνείδηση;
«Προς το παρόν, οι κυβερνήσεις καθοδηγούνται περισσότερο από οικονομικά λόμπι, ανταποκρίνονται δηλαδή σε οικονομικούς περιορισμούς και όχι σε οικολογικούς. Αυτό αλλάζει με πολύ αργούς ρυθμούς. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει κανείς να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι οι λαοί σκέφτονται πραγματικά οικολογικά και ότι μόνο οι απερίσκεπτοι πολιτικοί και οι ασυνείδητοι βιομήχανοι εμποδίζουν την πράσινη ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, η ύπαρξή μας και γενικότερα η αντίληψη σχετικά με την ύπαρξη του σύγχρονου πολιτισμού βασίζεται στο πετρέλαιο. Το ευρύ κοινό και το εκλογικό σώμα είναι εξάλλου εκείνα που απαιτούν τις πάντα φθηνότερες διαθέσιμες λύσεις. Οι περιβαλλοντικές απόψεις θα επηρεάσουν το σχηματισμό των κυβερνήσεων μόνο όταν οι άνθρωποι αντιληφθούν τις επερχόμενες αλλαγές ως απειλή για την ύπαρξή τους. Στον οικονομικά ισχυρό Πρώτο Κόσμο, ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα».
Πιστεύεις στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, στην Greenpeace κ.λπ.;
«Εκτιμώ πολύ την Greenpeace και άλλες παρόμοιες οργανώσεις και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να καταστήσουμε το περιβάλλον μας βιώσιμο για εμάς, τα παιδιά μας και για τα μη ανθρώπινα όντα, με τα οποία μοιραζόμαστε τη Γη. Πιστεύω, ωστόσο, ότι οι φυσικές συνθήκες θα αλλάξουν, όπως αλλάζουν πάντα, με ή χωρίς εμάς. Αυτό πρέπει να μάθουμε να το αποδεχόμαστε, διαφορετικά θα μετατραπούμε από οικο-ακτιβιστές σε οικο-ιδεολόγους. Δεν υπάρχει εξάλλου "άθικτη" φύση, δεν θα υπάρξει ποτέ και ούτε έχει ποτέ υπάρξει. Υπάρχει μόνο η συνεχής αλλαγή. Δικό μας καθήκον είναι να επηρεάσουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, την αλλαγή αυτή με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύσουμε την επιβίωση του είδους μας».
Για το «Σμήνος», προ τριετίας, μου είχες πει ότι ήταν «στα σκαριά» για να γυριστεί φιλμ, το 2009. Γιατί καθυστερεί;
«Οταν κάποιος πηγαίνει στον κινηματογράφο και βλέπει ταινίες όπως "Harry Potter", "Avatar" και "Inception", θα μπορούσε να σχηματίσει την εντύπωση ότι (γενικότερα) υπάρχουν αρκετά λεφτά ώστε να γυριστεί και το "Σμήνος" σε ταινία. Αυτό όμως δεν ισχύει έτσι ακριβώς. Βλέπουμε π.χ. ότι η καινούργια ταινία "James Bond" δεν μπορεί να γυριστεί, γιατί τα στούντιο δεν μπορούν να αντέξουν τον προϋπολογισμό. Αυτό δεν οφείλεται τόσο στη λεγόμενη κρίση, όσο πολύ περισσότερο στο ότι σπατάλησαν χρήματα όλα αυτά τα χρόνια για τη μετάδοση ελλειμματικών τηλεοπτικών εκπομπών και υποτίμησαν την ίδια τη δυναμική του Διαδικτύου. Οι παραγωγοί, όμως, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ταινίες μόνο σε περίπτωση που βρουν συνεργάτες οι οποίοι θα συνεισφέρουν τα αναγκαία χρήματα. Και σ' αυτό υπάρχει έλλειψη. Επί του παρόντος φαίνεται πως έχουμε βρει τους επενδυτές, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν έναν τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων. Οι πιθανότητες να γυριστεί η ταινία το 2011 είναι αρκετά καλές: η Ούμα Θέρμαν, που έχει αγοράσει τα δικαιώματα, ο Ντίνο ντε Λαουρέντις, ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης, όλοι υποστηρίζουν την ταινία. Οι συνθήκες είναι πραγματικά ιδανικές αλλά δεν μπορούμε να υποσχεθούμε τίποτα». 
ΠΗΓΗ
http://www.enet.gr

Σχόλια