Υδάτινες διαδροµές και χιλιάδες δένδρα στο «νέο» Πεδίον του Αρεως .


¬ Η[-1126υπερνοµάρχης  Αθηνών - Πειραιώς Ντίνα Μπέη  στην υδάτινη διαδροµή που διαµορφώθηκε στο  Πεδίον του Αρεως
«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ όµορφο, γίνεται ό,τι το καλύτερο» λέει ένας από τους µόνιµους θαµώνες του Πεδίου του Αρεως. «Γιατί καθυστερεί τόσο;» προσθέτει άλλος. «Στο καφενείο που θα φτιάξετε, οι τιµές πώς θα είναι;» ρωτάει ένας τρίτος. «Τις προηγούµενες ξύλινες κατασκευές, τις διαλύσανε όλες, τι θα κάνετε τώρα;» επισηµαίνει ο διπλανός του.

Οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή στην υπερνοµάρχη Αθηνών - Πειραιώς Ντίνα Μπέη. Οι καθυστερήσεις οφείλονται – όπως λέει – τόσο στις προσφυγές που αντιµετώπισε η υπερνοµαρχία από µερίδα πολιτών όσο και στην ανάγκη αλλαγής όλων των δικτύων υποδοµών (άρδευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης κ.ά.), τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του χώρου.

Η ανάπλαση, που θα ολοκληρωθεί µέσα στον Νοέµβριο, κινήθηκε στη λογική της διατήρησης της ιστορίας του πάρκου, καθώς περιλαµβάνονται σε αυτό σηµαντικά µνηµεία και γλυπτά, σε συνδυασµό µε την ανάδειξη των παλιών του διαδρόµων. Για να επιτευχθεί αυτό ξηλώθηκαν χιλιόµετρα ασφάλτου, καθαρίστηκαν σε συνεργασία µε το υπουργείο Πολιτισµού όλα τα αγάλµατα, υπό τις οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου ξεκίνησε πρόγραµµα διάσωσης των δέντρων του πάρκου – π.χ. φοίνικες – ενώ φυτεύτηκαν χιλιάδες νέα δέντρα και φυτά.

Το πάρκο ανάσανε, καθώς στη θέση του τσιµέντου τοποθετήθηκαν µαρµαροκυβόλιθοι, που µειώνουν τη θερµοκρασία κατά 3 µε 4 βαθµούς, και διαµορφώθηκαν πολλές χωµάτινες διαδροµές. «Θέλαµε να µπορεί κανείς να περπατάει στο χώµα, ειδικά τα παιδιά της Αθήνας που δεν ξέρουν τι θα πει χώµα» λέει η κυρία Μπέη.

Μνήµες από το παρελθόν φέρνει η ανακατασκευή του Ροδώνα και της υδάτινης διαδροµής µε τα πλατάνια. Τα σηµεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε ήδη υπάρχοντα στοιχεία του πάρκου, που αναπλάθονται, όπως η Στοά Ηρώων ή το µνηµείο Ιερού Λόχου, ενώ ο χώρος θα διαθέτει δύο παιδικές χαρές, ένα τµήµα µε όργανα γυµναστικής για ενήλικες και το θέατρο Οικονοµίδη.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης φυτεύτηκαν: 13.000 ανθόφυτα, 20.000 φυτά εδαφοκάλυψης, 1.200 δέντρα και 10.000 θάµνοι.
http://www.tanea.gr

Σχόλια