Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Έκθεση επιστημόνων για την διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού.


Η κυβέρνηση Ομπάμα υποτίμησε αρχικά τις διαστάσεις της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού μετά την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon και τη διαρροή πετρελαίου που ακολούθησε και διήρκεσε από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο.

Το γεγονός αυτό που έπληξε την εμπιστοσύνη των Αμερικανών προς την κυβέρνησή τους ως προς τη διαχείριση της κρίσης, σύμφωνα με έκθεση η οποία συντάχθηκε από ομάδα ειδικών επιστημόνων και κατατέθηκε στην κυβερνητική επιτροπή έρευνας, τη National Oil Spill Commission.
Η έκθεση δεν αντανακλά αναγκαστικά τις απόψεις της επιτροπής, η οποία έχει επιφορτισθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2011 τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για την ποσότητα του πετρελαίου που διέρρεε στη θάλασσα μετά την έκρηξη στην εξέδρα, που εκμεταλλευόταν η BP, στις 20 Απριλίου, «έπληξαν την εμπιστοσύνη του κοινού για την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην πετρελαϊκή ρύπανση», αναφέρεται στην έκθεση.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσε την εντύπωση ότι είτε δεν είχε την ικανότητα να αντιμετωπίσει την πλημμυρίδα, είτε δεν ήταν απολύτως ειλικρινής με τους Αμερικανούς ως προς τις διαστάσεις του προβλήματος», αναφέρεται στο κείμενο της έκθεσης.
Λίγο μετά την έκρηξη στην εξέδρα, η αμερικανική ακτοφυλακή διατύπωσε την εκτίμηση ότι 1.000 βαρέλια πετρελαίου διέρρεαν καθημερινά στη θάλασσα.
Οι συντάκτες της έκθεσης, επικαλούμενοι συζητήσεις τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έφθασαν στο συμπέρασμα ότι οι αρχές της ακτοφυλακής επαναλάμβαναν τους αριθμούς που έδινε η BP.
Τον Αύγουστο, ο υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου ανακοίνωσε ότι στην πραγματικότητα, 62.000 βαρέλια διέρρεαν καθημερινά στη θάλασσα πριν από την τοποθέτηση της βαλβίδας, τον Ιούλιο, που μείωσε την ποσότητα στα 53.000 βαρέλια.
Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε άμεσα στη δημοσίευση της έκθεσης υπενθυμίζοντας ότι οι αξιωματούχοι στους οποίους ανατέθηκε από την κυβέρνηση η διαχείριση της καταστροφής είχαν προειδοποιήσει από την αρχή ότι η διαρροή πετρελαίου είναι πιθανόν να είναι μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτήν που είχε ανακοινωθεί.
«Η αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπήρξε συνολική και άμεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, επιμένοντας ως προς το ότι η αντίδραση βασίσθηκε σε επιστημονικά συμπεράσματα, ακόμη και αν αυτό έφερε την κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με τη BP ή τους τοπικούς αξιωματούχους.
ΠΗΓΗ
http://news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ