Ωρωπός Πρεβέζης Το χωριό που σκέπασε ο αμίαντος.


Καρκινογόνο αμίαντο εισπνέουν εδώ και δεκαετίες οι 2.500 κάτοικοι του Ωρωπού Πρεβέζης. Τα 200 σπίτια του χωριού χτίστηκαν κατά την περίοδο της χούντας από τη δημόσια κατασκευαστική υπηρεσία ΜΟΜΑ με στέγες Ελλενίτ.
Σε αυτά κατοίκησαν το 1974 οικογένειες από τα χωριά Σέσεβο, Πολύβρυσο, Σφηνωτό και Τρίκαστρο, τα οποία είχαν κριθεί μη κατοικήσιμα εξαιτίας κατολισθήσεων. Σήμερα, 36 χρόνια μετά, οι στέγες έχουν φθαρεί και οι επικίνδυνες ίνες του αμιάντου απειλούν την υγεία των κατοίκων. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που τα τελευταία χρόνια με δικά τους έξοδα αποφάσισαν να αλλάξουν το επικίνδυνο υλικό. Αλλά και αυτοί το έκαναν χωρίς προφύλαξη, καθώς καμία αρμόδια υπηρεσία δεν τους προειδοποίησε ότι ο αμίαντος απαιτεί ειδικό χειρισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών. Επιπλέον, οι παλαιές στέγες έχουν πεταχτεί σε διάφορα σημεία του χωριού και, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, παραμένουν εκεί ως εστίες ρύπανσης.

Η δημόσια υγεία στον Ωρωπό του Δήμου Λούρου απειλείται και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για βοήθεια κατοίκων και τοπικών φορέων προς τα κατά καιρούς αρμόδια υπουργεία δεν έχουν ληφθεί μέτρα. Οι πολίτες του χωριού ενημερώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για την επικινδυνότητα του αμιάντου αλλά δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να προχωρήσουν σε άμεση αλλαγή των στεγών. Γι΄ αυτό είχαν ζητήσει να τους χορηγηθούν άτοκα δάνεια από την Εργατική Εστία, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, διότι οι περισσότεροι είναι αγρότες και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Πριν από λίγα χρόνια ζήτησαν από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα, ώστε να γίνει η αντικατάσταση των στεγών αμιάντου από ειδικά συνεργεία. Ωστόσο ως σήμερα δεν έχουν πάρει καμία απάντηση. Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)κ. Μ. Χάλαρης δεν αρρωσταίνει κανείς από την πρώτη επαφή με τον αμίαντο. Γίνεται επικίνδυνος όταν εισπνέεται σε υψηλές συγκεντρώσεις ινών για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Οσοι εργάζονται καθημερινά ή κατοικούν σε χώρους με αμίαντο μπορούν να υποστούν σοβαρές βλάβες. Εχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται 10-40 χρόνια για να εκδηλώσει κάποιος ασθένεια που σχετίζεται με την έκθεση σε αμίαντο» επισημαίνει ο κ. Χάλαρης.

Ενοχος για βαριές ασθένειες

O ι συχνότερες ασθένειες που συνδέονται με τον αμίαντο είναι η αμιαντίαση (σοβαρή εκφυλιστική ασθένεια των πνευμόνων), ο καρκίνος του πνεύμονα και το μεσοθηλίωμα (ένα σπάνιο είδος επιθετικού καρκίνου). Ο αμίαντος εκλύεται στο περιβάλλον όταν φθαρεί, με τη μορφή μικρών ινών. Οι ίνες εξαιτίας της κρυσταλλικής του φύσης σπάζουν σε μικρότερες, οι οποίες εισχωρούν εύκολα μέσω της αναπνευστική οδού στους πνεύμονες. «Περισσότερο επικίνδυνες είναι οι ίνες οι οποίες έχουν μήκος μικρότερο των πέντε εκατομμυριοστών του μέτρου» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ. Οι επιπτώσεις του αμιάντου στην υγεία άρχισαν να γίνονται γνωστές στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν πέθανε από αμιάντωση ο ιδρυτής μεγάλης βιομηχανίας αμιάντου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιστημονική έρευνα ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1930 να επιβεβαιώσει και την καρκινογόνο δράση του. Ο αμίαντος αποτελεί ένα από τα δέκα πιο επικίνδυνα στοιχεία για την υγεία, γι΄ αυτό και έχει καθοριστεί ανώτατο όριο για την έκθεση σε αυτόν του ανθρώπου.
ΠΗΓΗ

Σχόλια