Ουγγαρία: εκκενώθηκε χωριό.


Απομακρύνθηκαν από το χωριό Κολοντάρ στην Ουγγαρία 800 κάτοικοι, υπό το φόβο νέας διαρροής τοξικής λάσπης, καθώς παρουσιάστηκε νέο ρήγμα στη δεξαμενή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι Αρχές φοβούνται ότι θα καταρρεύσει εντελώς η δεξαμενή.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν βρίσκεται στον τόπο της καταστροφής.
Το τμήμα της της δεξαμενής στο οποίο σημειώθηκαν ρήγματα, παρουσιάζει προβλήματα και τα συνεργεία διάσωσης έκριναν πως το χωριό πρέπει να εκκενωθεί, υπό το φόβο μιας δεύτερης διαρροής.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Αντιμετώπισης των Καταστροφών Τιμπόρ Ντόμπσον, δήλωσε ότι «Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν στις 6 το πρωί, όταν εντοπίσαμε ένα νέο ρήγμα στην δεξαμενή αριθμός 10. Την εκκένωση του χωριού αποφάσισε ο υπουργός Εσωτερικών Σαντόρ Πίντερ».
Επίσης, πρόσθεσε ότι αν κριθεί αναγκαίο θα απομακρυνθούν και οι κάτοικοι του χωριού Ντεβετσέρ.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι πιθανό η βόρεια πλευρά της δεξαμενής που περιέχει κόκκινη τοξική λάσπη να καταρρεύσει.
«Ο υπουργός Εσωτερικών με ενημέρωσε πως ρήγματα εμφανίστηκαν στη βόρεια πλευρά της δεξαμενής, η γωνία της οποίας έχει καταρρεύσει, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό όλη η πλευρά να καταρρεύσει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Αζκα.
Επίσης, επισήμανε πως περίπου 500.000 κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης θα διαρρεύσουν από την δεξαμενή, αλλά αυτή η ουσία έχει πυκνότερη υφή από τα περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα που έχουν ήδη διαρρεύσει.
Οι περίπου 800 κάτοικοι του Κολοντάρ μεταφέρθηκαν οδικώς στο Αζκα.
Ακόμη, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και οι εκπρόσωποι των ουγγρικών και ξένων μέσων ενημέρωσης.
ΠΗΓΗ
http://www.econews.gr

Σχόλια