Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα: Στην υπηρεσία του ανθρώπου και της φύσης.

Η παροχή βοήθειας σε μη ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και περιοχές που έχουν βιώσει μεγάλης έκτασης φυσικές και ανθρωπολογικές καταστροφές αποτελούν το σκοπό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα (ΜΧΣ). Στα περίπου 10 χρόνια δράσης της, η οργάνωση δρα στην υπηρεσία του ανθρώπου και της φύσης.

Όπως τονίζουν τα μέλη της, που ανέρχονται σε περίπου 10.000 εθελοντές μηχανικούς, δεν πρόκειται για μια οργάνωση ανθρώπων που σχετίζονται αποκλειστικά με τη τεχνολογία, αλλά μια οργάνωση ανθρώπων ευαισθητοποιημένων πάνω σε προβλήματα που αφορούν όλους μας.
Η δράσης των Ελλήνων Μηχανικών Χωρίς Σύνορα επικεντρώνεται σε κοινωνίες όπου το κράτος αδυνατεί να κατασκευάσει τα απαραίτητα έργα υποδομής και δίκτυα κοινής ωφελείας (στέγαση, ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, άρδευση, φράγματα κλπ). Παράλληλα, σε περιοχές που έχουν συντελεσθεί σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, καταστροφές περιβάλλοντος, ηφαιστειακές εκρήξεις, τυφώνες, ομαδικά τεχνολογικά ατυχήματα, εμπόλεμες συρράξεις. Τέλος, σε παγκόσμια κλίμακα όπου ο ανθρώπινος παράγοντας με τη ρύπανση του περιβάλλοντος απειλεί την ίδια τη ζωή και την επιβίωση του πλανήτη (φαινόμενο θερμοκηπίου, καταστροφές όξινης βροχής, μείωση στοιβάδας όζοντος κλπ).
Η πρώτη δράση των ΜΧΣ έλαβε χώρα αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 στην Αττική, όταν νεαροί εθελοντές μηχανικοί προσέφεραν τη βοήθειά τους για τον αποτελεσματικό έλεγχο των κτιρίων. Ακολούθησαν έργα όπως η κατασκευή φράγματος στην περιοχή Damot Gale στη Νότια Αιθιοπία για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών της αγροτικού χαρακτήρα ευρύτερης περιοχής, αλλά και η κατασκευή σπιτιού μητρότητας στην περιοχή των Καλλάσα στο Πακιστάν, πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας σε αγροτική περιοχή της δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία και αντιμετώπιση λειψυδρίας στο Πράσινο Ακρωτήριο.
Παρόμοιες οργανώσεις δραστηριοποιούνται και σε άλλες χώρες. Η κάθε μια δρα αυτόνομα, ωστόσο, όλες διέπονται από ένα κοινό σύστημα αρχών.
ΠΗΓΗ
http://tvxs.gr

Σχόλια