Επιφυλάξεις φορέων για τους δασικούς χάρτες.


Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι αρμόδιοι φορείς που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείου και Κύρωση Δασικών Χαρτών. Οι προβληματισμοί και αντιρρήσεις τους εστιάστηκαν κυρίως στα άρθρα που αφορούν την κατάρτιση δασικών χαρτών, τους οικισμούς και τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δ.Υ. Νίκος Μπόκαρης έδωσε έμφαση στη νέα ρύθμιση για την έκδοση δασικών χαρτών, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν επιταχύνεται η διαδικασία. Ταυτόχρονα ζήτησε την απόσυρση των άρθρων 13-26 χαρακτηρίζοντας τα απαράδεκτα.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΤΕΕ, Γιώργος Ηλιόπουλος ζήτησε βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχεδίου ενώ ιδιαίτερα για το Πράσινο Ταμείο σημείωσε ότι η γενική του κατεύθυνση είναι σωστή, ωστόσο, δεν υπάρχει περιφερειακή λογική για την κατανομή των εσόδων. Πρόσθεσε δε, ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί ορθολογική διαδικασία στην αξιοποίηση νέων και παλαιών πόρων, αλλά και μια δίκαιη κατανομή τους ώστε να ενισχυθεί η περιφέρεια. Επιφυλάξεις εξέφρασε για τη διάταξη που αφορά τους οικισμούς καθώς, όπως είπε, ενέχει πολλούς κινδύνους για ορισμένες περιοχές με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το ζήτημα.
Προβληματισμό για το άρθρο 24 εξέφρασε και ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε δασικούς χάρτες που θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου σε ολόκληρη τη χώρα, δημιουργώντας κοινωνική ένταση.
Κοινωνικά άδικο, καθώς δεν αναγνωρίζει οικισμούς έξω από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του 1923, το χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος των ΟΤΑ Γ. Νικητόπουλος.
Απαντώντας στα σχόλια που ακούστηκαν σχετικά με την επίμαχη διάταξη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες γιατί ποτέ δεν τηρήθηκε το «άπαξ δάσος, πάντα δάσος». «Δεν είναι όμως ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης αλλά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού που σαν λάστιχο άνοιγαν και έκλειναν τα όρια των οικισμών τόσα χρόνια», σημείωσε ο κ. Σηφουνάκης και πρόσθεσε: «Κινούμαστε πάνω σε ένα νήμα. Με το άρθρο 24 κάνουμε την πιο κρίσιμη, την πιο λεπτή παρέμβαση που μπορεί να γίνει νομοθετικά, γιατί άλλη ρύθμιση θα προσκρούει στο σύνταγμα και θα μπλοκάρει το θέμα σε χειρότερο βαθμό».
«Ξέρουμε ότι δεν φέρνουμε το τέλειο νομοσχέδιο. Όμως το στοίχημα το δικό μας ήταν εξ αρχής να νοικοκυρέψουμε αυτό το άναρχο καθεστώς. Θέλουμε ή όχι δασικούς χάρτες; Παίρνουμε το ρίσκο να προχωρήσουμε τη διαδικασία ή αφήνουμε τις συντεχνίες να συνεχίσουν το πάρτι τους», σχολίασε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραϊτης.
ΠΗΓΗ
http://news.pathfinder.gr

Σχόλια