Μύκητας - φονιάς για πλατάνια.

Ξεραμένος πλάτανος στη Θεσπρωτία. Ο μύκητας, ο οποίος ήρθε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, προσβάλλει αποκλειστικά τα πλατάνια, τα οποία κιτρινίζουν και ξεραίνονται

Το μεταχρωματικό έλκος νεκρώνει τα πλατάνια της Θεσπρωτίας. Το ένα μετά το άλλο αιωνόβια, αλλά και νεαρά δέντρα, κιτρινίζουν και τελικά ξεραίνονται, καθώς έχουν προσβληθεί από τον επικίνδυνο μύκητα. Ξεραμένος πλάτανος στη Θεσπρωτία. Ο μύκητας, ο οποίος ήρθε από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, προσβάλλει αποκλειστικά τα πλατάνια, τα οποία κιτρινίζουν και ξεραίνονται.

Με ανακοίνωσή του το Δασαρχείο Ηγουμενίτσας, αφού πιστοποίησε την ασθένεια, ζήτησε από τους αγρότες να λάβουν μέτρα ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπισθεί η επιδημία που απειλεί τα πλατάνια στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης του μύκητα του μεταχρωματικού έλκους είναι τα... πριόνια. Οι ξυλοκόποι κόβουν τα άρρωστα δέντρα, αλλά χωρίς να το γνωρίζουν μεταφέρουν τον μύκητα από προσβεβλημένα δέντρα, σε άλλα, που είναι υγιή. Στη Θεσπρωτία παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες η διασπορά της νόσου και νέες εστίες προσβολής, που ξεκίνησαν από δέντρα στα οποία είχαν κοπεί κλαδιά με εργαλεία που νωρίτερα χρησιμοποιήθηκαν σε προσβεβλημένα δέντρα.
ΑπαγορεύσειςΗδη η Διεύθυνση Δασών του νομού προσανατολίζεται στο να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα απαγορεύει την υλοτομία και την κλάδευση πλατάνων σε όλο τον νομό, ενώ συνιστά σε όσους το κάνουν να απολυμαίνουν κάθε φορά τα εργαλεία και τα μηχανήματά τους.
Το μεταχρωματικό έλκος ήρθε στην Ελλάδα το 2003 και είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια των πλατάνων, ενώ προσβάλλει μόνο το συγκεκριμένο δέντρο. Προκαλεί νέκρωση των κλαδιών και σταδιακά τα δέντρα ξεραίνονται. Τα νεαρά δέντρα «πεθαίνουν» μέσα σε δύο χρόνια, τα μεγαλύτερα σε ηλικία χρειάζονται χρόνια για να... υποκύψουν στον παθογόνο μύκητα.
Το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος του δέντρου και αυτό εμφανίζεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν η ανάγκη για νερό είναι μεγαλύτερη. Τα φύλλα κιτρινίζουν και μαραίνονται και σταδιακά νεκρώνουν ολόκληρα κλαδιά.
Μέχρι στιγμής ο ξενόφερτος αυτός μύκητας έχει εμφανιστεί περιστασιακά στην Πελοπόννησο και τελευταία στην Ηπειρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη Θεσπρωτία.
Στην Ελλάδα
Ηρθε από την Ιταλία
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Αρσένης αναφέρει ότι ο μύκητας Ceratocystis platani που προκαλεί την ασθένεια έφτασε στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) ήρθε στην Ελλάδα πιθανώς μέσω μολυσμένων φυτών από ιταλικά φυτώρια.
«Σε πόλεις της Γαλλίας και της Ιταλίας η ασθένεια έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις και έχει καταστρέψει το 80-90% των δέντρων πλατάνου.
Ο παθογόνος μύκητας έχει καταγραφεί επίσης στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ελβετία και την Αρμενία, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την παρουσία του στην
Ισπανία, την Τουρκία και την Αλγερία», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής και σημειώνει ότι σύμφωνα με την Απογραφή Δασών του 1992, οι πλάτανοι καταλαμβάνουν το 2,6% της συνολικής δασοκάλυψης της Ελλάδας, από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το υψόμετρο των 1.000 μέτρων.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ΠΗΓΗ
http://www.ethnos.gr

Σχόλια