Παράνομος σκουπιδότοπος πλάι σε προϊστορικό οικισμό.

Ενα απίστευτο κι όμως ελληνικό σίριαλ παραλόγου συμβαίνει στην Ανδρο, με επίκεντρο τα σκουπίδια. Ο προϊστορικός οικισμός του Στρόφιλα, με τις περίφημες βραχογραφίες που ίσως αποτελούν μέρος του αρχαιότερου οργανωμένου οικισμού στην Ευρώπη, απέχει μόλις 700 μέτρα σε ευθεία γραμμή από τον παράνομο σκουπιδότοπο της Σταυροπέδας!
Οι Ανδριώτες διαμαρτύρονται αλλά ...  
Οι Ανδριώτες διαμαρτύρονται αλλά ... Το παράλογο δεν σταματά εδώ, αφού όπως φαίνεται ο σκουπιδότοπος της Σταυροπέδας θα λειτουργεί για πολύ καιρό ακόμη και θα είναι η «καυτή πατάτα» στα χέρια της επόμενης δημοτικής αρχής, που θα προκύψει ένεκα «Καλλικράτη».
Κι αυτό, διότι η τρίτη κατά σειρά λύση που προτάθηκε για χωροθέτηση των σκουπιδιών στον Προφήτη Ηλία-Μαυρίλες απορρίφθηκε και απ' τους τρεις δήμους του νησιού και απ' τους φορείς, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Ετσι, τώρα αναμένεται 4η προσπάθεια χωροθέτησης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)!
Οπως μας εξήγησε ο δήμαρχος Κορθίου, Γιάννης Γλυνός, τα ευρήματα στον Στρόφιλα ανακαλύφθηκαν το 1983 αλλά μόλις το 1994 ο Στρόφιλας κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος. Πρόκειται για οργανωμένο προϊστορικό οικισμό 25 στρεμμάτων, με βραχογραφίες με ανθρωπόμορφα σύμβολα και σύμβολα ζώων και οχυρωματικό σύστημα. Υπάρχει μάλιστα πρόταση κι από τους τρεις δήμους της Ανδρου να ενταχθεί ο Στρόφιλας στο ΕΣΠΑ, καθώς υπάρχουν ώριμες μελέτες απ' το υπουργείο Πολιτισμού.
Ο παράνομος πλέον διαδημοτικός σκουπιδότοπος στην περιοχή Σταυροπέδας-Ακρωτήρι Στρόφιλας της Ανδρου πρωτοχρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του '70. Πρόκειται για κοιλάδα-χαράδρα μεταξύ δύο ιδιωτικών λατομείων, που σταμάτησαν να λειτουργούν προ διετίας και έκαναν εξόρυξη αδρανών και σχιστόλιθων.
Μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες στη δεκαετία του '90, η διαχείριση του χώρου απόθεσης των απορριμμάτων πέρασε στον Σύνδεσμο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανδρου. Εγιναν δυναμικές κινητοποιήσεις και αποκλεισμός του χώρου από ομάδες αγώνα των κατοίκων Πιτροφού-Ζαγανιάρη και με τελεσίδικες αποφάσεις του ΥΠΠΟ τον Αύγουστο του 2005 ο αρχαιολογικός χώρος χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα σημαντικός κι απαγορεύτηκε για πρώτη φορά η χρήση του σκουπιδότοπου, χωρίς όμως να μπορεί να συμβεί αυτό στην πράξη.
Αυτή τη στιγμή μόνο στο Κόρθι λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός, στη Χώρα δημοπρατείται, ενώ στο Γαύριο και το Μπατσί δεν υπάρχει. Φέτος, από την αρχή του χρόνου έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα 200 τόνοι χαρτιού, γυαλιού και πλαστικών για ανακύκλωση. Ομως για να εγκαταλειφθεί η ντροπή της Σταυροπέδας, χρειάζεται να βρεθεί άλλος χώρος και να γίνει νέα χωροθέτηση.
Οπως τονίζει ο Φραν. Καλλιβρούσης, μέλος των Οικολόγων Πράσινων και αρχιτέκτονας-μηχανικός Βιοκλιματικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών, «η θέση που επιλέχθηκε γειτνιάζει με πηγές υδάτων που δεν υδροδοτούν απλά το χωριό, αλλά και την ευρύτερη περιοχή και συντελούν στην απορροή στον Μεγάλο Ποταμό που αρδεύει όλη την κοιλάδα έως και τη Χώρα της Ανδρου...».
Στην προτεινόμενη θέση για τον νέο ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ αντιδρούν και πάλι δήμοι, ομάδες και οι κάτοικοι του Πιτροφού, αφού ορίζεται ως «κατάλληλη θέση» η κορυφογραμμή επάνω από τον οικισμό. Τώρα, όπως μας είπε ο κ. Γλυνός, αντί για ΧΥΤΥ, εξετάζεται μια νέα μελέτη που προέκυψε από πρόταση του Πολυτεχνείου, με τη μέθοδο της πλασματικής εξαέρωσης, η οποία εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα πιλοτικά στη Μύκονο. Απαιτεί πολύ μικρό χώρο, παράγει ενέργεια κι αφήνει ένα μικρό υπόλειμμα που εφαρμόζεται στην οδοποιία.
http://www.enet.gr

Σχόλια