Πεδίον πρασίνου.

Περπατώντας κάποιος στο Πεδίον του Αρεως συναντά ηλικιωμένους που παίζουν τάβλι. Εκεί είναι το στέκι τους όπου συναντιούνται καθημερινά. Τα μεγάλα δέντρα τούς προστατεύουν από τον ήλιο αλλά και τους προσφέρουν δροσιά. Αλλοι κάθονται στα παγκάκια κι άλλοι απλώς περπατούν στο άλσος του οποίου οι εργασίες ανάπλασης εδώ και λίγες μέρες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Ενα από τα, γεμάτα μεγάλα δέντρα, μονοπάτια του άλσους Εντυπωσιακό σιντριβάνι, νησίδες πρασίνου, χωμάτινες διαδρομές με χώμα ειδικής σύνθεσης κατάλληλο για περπάτημα, δίκτυο ύδρευσης, φωτισμός είναι κάποια από τα έργα ανάπλασης που παρουσίασε χθες το πρωί η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Ντίνα Μπέη.

Το έργο της ανάπλασης με προϋπολογισμό 9.150.000 ευρώ και συγχρηματοδότηση του Γ' ΚΠΣ -που ανέλαβε η υπερνομαρχία και στηρίχτηκε σε μελέτη του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη- δίνει έμφαση στο πράσινο: 1.200 δέντρα, 6.000 θάμνοι, 50.000 ανθόφυτα, 45.000 λίππια που είναι φυτά εδαφοκάλυψης (σε συνολική έκταση 8 στρέμμ.) και τοποθέτηση χλοοτάπητα σε 10 στρεμμ. Η υδάτινη διαδρομή με τα πλατάνια κατά μήκος του τεχνητού ποταμιού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μία ακόμα υδάτινη διαδρομή έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του παλιού Ροδώνα όπου θα φυτευτούν τριανταφυλλιές και θα αναρριχηθούν στις πέργκολες που έχουν ήδη τοποθετηθεί κατά μήκος του ποταμιού. Ακόμα, ανακαινίστηκε η μία από τις δύο παιδικές χαρές και ώς τον Οκτώβριο θα έχει ανακαινιστεί και η άλλη, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθεί και χώρος άθλησης με όργανα γυμναστικής για ενήλικες.
Να σημειωθεί ότι στη διαδικασία της ανάπλασης είχαν αντιδράσει κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση αναστολής των εργασιών, επικαλούμενοι βασιλικό διάταγμα του 1902 που ανέφερε ότι το Πεδίον του Αρεως είναι δασική έκταση. Το έργο προχώρησε και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, αφού το ΣτΕ τον περασμένο Αύγουστο έκρινε ότι το άλσος είναι χώρος περιαστικού πρασίνου και όχι δασική έκταση και ότι η ανάπλαση γίνεται υπό όρους που σέβονται το περιβάλλον.
* Το άλσος είναι ανοιχτό από τις 7 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Για περισσότερες πληροφορίες: www.ypernomarhia.gr * 
ΠΗΓΗ
http://www.enet.gr

Σχόλια