Νυχτερίδες: τα πιο παρεξηγημένα θηλαστικά του πλανήτη γιορτάζουν!.

 
Συμβάλλουν στη διατήρηση των δασών, γλιτώνουν τους αγρότες από σημαντικά έξοδα και σε πολλά μέρη αποτελούν τουριστική ατραξιόν, κι όμως οι νυχτερίδες παραμένουν το πιο παρεξηγημένο είδος του πλανήτη.

Για τον επόμενο χρόνο ωστόσο μπορούν να πετούν άφοβα, αφού γιορτάζουν!
Η «Χρονιά της Νυχτερίδας», μια πρωτοβουλία του UNEP, έχει στόχο την προώθηση της έρευνας και την προστασία των μοναδικών θηλαστικών του πλανήτη που πετούν.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκστρατεία για τη θετική προσφορά των νυχτερίδων, οι οποίες συμβάλλουν στον περιορισμό των βλαβερών εντόμων και στη διασπορά σπόρων.
Παράλληλα θα διεξαχθεί έρευνα για τα περίπου 1.100 είδη νυχτερίδας, ενώ θα δοθεί έμφαση σε εκείνα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και ξεπερνούν τα 500.
«Σε αντίθεση με ζώα όπως οι ελέφαντες ή οι τίγρεις, λίγοι ασχολούνται με τις νυχτερίδες. Κι όμως είναι συναρπαστικά θηλαστικά και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φύσης», τόνισε σε δηλώσεις του ο Andreas Streit, εκτελεστικός διευθυντής της Συμφωνίας για τη Διατήρηση του Πληθυσμού των Ευρωπαϊκών Νυχτερίδων.
Από τις νυχτερίδες που τρέφονται με έντομα στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στον περιορισμό των βλαβερών εντόμων, μέχρι τις νυχτερίδες που διασκορπίζουν σπόρους στις τροπικές χώρες, βοηθώντας στη διατήρηση των δασών, οι νυχτερίδες παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στα οικοσυστήματα.
Σημειώνεται ότι οι πληθυσμοί των νυχτερίδων στις μεγάλες αστικές περιοχές μπορούν να καταναλώσουν συνολικά 13,5 κιλά εντόμων σε μια νύχτα.
Εκτός από την Αρκτική, την Ανταρκτική και ορισμένες απομονωμένες περιοχές, νυχτερίδες υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα μέρη του πλανήτη. Κατοικούν στη γη περισσότερα από 50 εκατομμύρια χρόνια και εκτιμάται ότι σήμερα ο πληθυσμός τους αντιστοιχεί στο ¼ του πληθυσμού των θηλαστικών παγκοσμίως.
Η χρονιά της νυχτερίδας συμπίπτει με την παγκόσμια χρονιά για τα δάση. Ορισμένα είδη νυχτερίδων διασκορπίζουν σπόρους, βοηθώντας να διατηρηθεί περίπου το 1/3 των δασικών περιοχών.
Η βιώσιμη διαχείριση των δασών είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση του πληθυσμού των νυχτερίδων και για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων.
ΠΗΓΗ
http://www.econews.gr

Σχόλια