Παπούτσια από ηλεκτρονικά απόβλητα!.

thumb



















 

«This boots are made for recycling», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των έργων της Αμερικανίδας Gabriel Dishaw, εάν παραφράζαμε το γνωστό τραγούδι που έχει ερμηνεύσει η Νάνσι Σινάτρα…
Η Dishaw είναι γλύπτρια και για τα έργα της χρησιμοποιεί υλικά που επιλέγει ψάχνοντας στα λεγόμενα ηλεκτρονικά απόβλητα.
Καλώδια, βίδες, μάνταλα, κάρτες υπολογιστών, εξαρτήματα από τηλεοράσεις, στερεοφωνικά, τηλέφωνα και εκτυπωτές μετατρέπονται σε γλυπτά, με στόχο την προώθηση της ιδέας της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.
Η Αμερικανίδα καλλιτέχνης είναι αλήθεια ότι έχει μια εμμονή με τα παπούτσια - γλυπτά. Όπως η ίδια λέει στην ιστοσελίδα της, επιμένει στα shoes sculptures, γιατί από μικρή είναι φανατική των sneakers.
Η Gabriel Dishaw μπορεί να έγινε γνωστή και δημοφιλής ιδιαίτερα στους πιτσιρικάδες για τα γλυπτά παπούτσια από ηλεκτρονικά απόβλητα, στη συλλογή της, όμως, έχει και άλλα πιο mainstream κομμάτια, όπως τα «ηλεκτρονικά λουλούδια», μεταλλικά γλυπτά, κατασκευασμένα από παλιοσίδερα και εξαρτήματα υπολογιστών των περασμένων δεκαετιών.
Η διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα, αφού – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών – παράγονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 50 εκατομμύρια τόνοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη χώρα μας υπολογίζεται ότι παράγονται περισσότεροι από 200.000 τόνοι ετησίως. Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, αν η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων έμπαινε στα βαγόνια ενός τρένου, το μήκος του τρένου θα έκανε τον γύρο της Γης!
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν άκρως τοξικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, ουσίες όπως το βρώμιο, ο μόλυβδος, το νικέλιο, το κάδμιο, ο ψευδάργυρος, ο υδράργυρος και οι χλωροφθοράνθρακες, όχι μόνο καταστρέφουν το περιβάλλον, αλλά αποδεδειγμένα, πλέον, ευθύνονται για την εκδήλωση πολύ σοβαρών ασθενειών.
ΠΗΓΗ
http://www.topontiki.gr

Σχόλια