Υψηλά επίπεδα υδραργύρου στους Ιάπωνες που τρώνε δελφίνια.














 Επικίνδυνα υψηλά επίπεδα υδραργύρου ανιχνεύονται στον οργανισμό των κατοίκων του ιαπωνικού χωριού Ταΐζι, το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό το 2009 με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Ο Όρμος, το οποίο κατήγγειλε το απάνθρωπο κυνήγι δελφινιών.

Δεδομένου ότι ο υδράργυρος συσσωρεύεται στο σώμα των ζώων, τα επίπεδά του αυξάνονται κατακόρυφα καθώς κανείς ανεβαίνει επίπεδα στη διατροφική αλυσίδα. Αυτό σημαίνει ότι η συγκέντρωση υδραργύρου είναι μέγιστη σε μεγάλους θηρευτές της θάλασσας όπως τα δελφίνια, οι τόνοι και οι ξιφίες.
Πρόσφατη μελέτη της ιαπωνικής κυβέρνησης έδειξε ότι η συγκέντρωση υδραργύρου ότι το κρέας του ρινοδέλφινου, το οποίο κυνηγούν παραδοσιακά οι κάτοικο του Ταΐζι, είναι 1.000 φορές υψηλότερη από ό,τι στις σαρδέλες.
«Αν καταναλώνετε κρέας δελφινιών, καταναλώνετε δηλητήριο» σχολίασε ο Λούις Ψυχογιός, ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης του Όρμου (The Cove), που τιμήθηκε με το περυσινό Όσκαρ για ντοκιμαντέρ.
Εξετάσεις
Προκειμένου να εξεταστούν τυχόν συνέπειες από την κατανάλωση κρέατος θαλάσσιων θηλαστικών, η τοπική αυτοδιοίκηση του Ταΐζι ζήτησε τη συνδρομή του ιαπωνικού Εθνικού Ινστιτούτου για τη Νόσο της Μιναμάτα, όπως ονομάζεται στην Ιαπωνία η δηλητηρίαση από υδράργυρο.
Μιναμάτα είναι το όνομα της πόλης όπου χιλιάδες παιδιά δηλητηριάστηκαν τη δεκαετία του 1950 από τον μεθυλιωμένο υδράργυρο τον οποίο πετούσε ανεξέλεγκτα στα νερά μια χημική εταιρεία.
Το Εθνικό Ινστιτούτο πραγματοποίησε τώρα αναλύσεις σε δείγματα τριχών που προσέφεραν οι 1.137 από τους 3.500 κατοίκους του Ταΐζι.
Τα επίπεδα υδραργύρου που μετρήθηκαν ήταν πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο στην Ιαπωνία, αν και οι 182 κάτοικοι που υποβλήθηκαν αργότερα σε νευρολογικές εξετάσεις δεν βρέθηκαν να παρουσιάζουν συμπτώματα, τουλάχιστον προς το παρόν.
Στο δημαρχείο του χωριού, οι επιστήμονες ενημέρωσαν τους κατοίκους για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, δεν τους είπαν όμως να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες.
Ο υδράργυρος προκαλεί σοβαρές και μόνιμες βλάβες στο νευρικό σύστημα, κυρίως στα αναπτυσσόμενα έμβρυα και στα παιδιά. Διαταραχές της όρασης, της ακοής και κινητικά προβλήματα είναι μερικά από τα συμπτώματα.
Η Ιαπωνία, η οποία εκτός από το κυνήγι φαλαινών συνεχίζει και τη φαλαινοθηρία, αρνείται να υποχωρήσει στις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό αυτών των πρακτικών/
Το υπουργείο Υγείας της χώρα συνιστά πάντως στις εγκύους να μην καταναλώνουν πάνω από 80 γραμμάρια κρέατος ρινοδέλφινου ανά δίμηνο.
ΠΗΓΗ
http://www.in.gr

Σχόλια